Škoda Kodiaq

nieuwe grote SUV met expressief design

Kort vóór de wereldpremière van de Škoda Kodiaq onthult de Tsjechische autobouwer al enkele exterieurdetails van zijn nieuwe, grote SUV. Die geven een eerste indruk van de manier waarop Škoda zijn nieuwe expressieve designtaal naar het SUV-segment vertaalt.

De Škoda Kodiaq maakt indruk: zijn breed en driedimensionaal gevormd radiatorrooster verleent hem een heel eigen karakter. In combinatie met de smalle, wigvormige koplampen, voor het eerst ook volledig met ledtechnologie beschikbaar, is de eerste grote SUV van Škoda een opvallende verschijning op de weg. Ook in zij- en achteraanzicht oogt de Kodiaq bijzonder scherp. De deurvlakken zijn atletisch gevormd, de achterzijde wordt gekenmerkt door krachtige lijnen. De achterlichten, standaard met ledtechnologie, schitteren in de voor Škoda typische C-vorm.

Typisch voor Škoda is ook de uitzonderlijke ruimte aan boord. Met een bagagevolume van 720 tot 2.065 liter (met neergeklapte achterbank) biedt de Kodiaq in vijfzitsversie de grootste koffer in zijn klasse. De nieuwe SUV is ook beschikbaar met zeven zitplaatsen. De zetels zijn in de lengterichting verschuifbaar en de hellingsgraad van de rugleuning kan versteld worden, zodat flexibel kan ingespeeld worden op wisselende behoeften voor het vervoer van personen en bagage.

Voor meer veiligheid en comfort zorgen de nieuwste bijstandssystemen. Dankzij de groothoekcamera's van Area View, die zich voor- en achteraan en in de behuizing van de buitenspiegels bevinden, kan de directe omgeving van de wagen op het infotainmentscherm worden weergegeven. Tot de mogelijkheden behoren een virtueel zicht van bovenaf en 180°-beelden van de zone tussen voor- en achterzijde. Een andere nieuwigheid in het gamma is de aanhangwagenmanoeuvreerhulp Trailer Assist: wanneer de Škoda Kodiaq een aanhangwagen trekt, neemt dat systeem bij het langzaam achteruit manoeuvreren de besturing over. Bijkomend remt de nieuwe assistent bij het achteruitrijden de auto en aanhanger af zodra achteraan een hindernis gedetecteerd wordt.

Een andere innovatie aan boord zijn de mobiele onlinediensten van Škoda Connect. Die zijn onderverdeeld in twee categorieën: de Infotainment Online-diensten bieden uitgebreide informatie en navigatie in real time, terwijl Care Connect toegang tot het voertuig vanop afstand en extra bijstandsdiensten mogelijk maakt. Het centrale element van de Care Connect diensten is de noodoproep na een ongeval. Zodra een airbag wordt geactiveerd, wordt er via een zogenaamde Emergency Call (e-Call) automatisch contact gemaakt met een callcenter voor noodsituaties.

De nieuwe Škoda Kodiaq viert op 1 september 2016 zijn wereldpremière in Berlijn.

LDR
Tags: