ŠKODA KODIAQ

nog verder verfijnd

Vijf jar na zijn lancering, ondergaat de Kodiaq een facelift die zijn imago echter niet in het gedrang brengt: de ruim 600.000 exemplaren die al van de productielijnen liepen, moeten zich niet meteen voorbijgestreefd voelen.

De facelift is vanaf juli 2021 verkrijgbaar. De versies Active, Ambition en Style krijgen op de voor- en achterschort een afwerking in aluminiumlook, zodat de SUV nog meer een offroaduitstraling heeft. Het hertekende front met verhoogde motorkap en het herwerkte, meer rechtopstaande radiatorrooster versterken de stoere uitstraling van de Kodiaq. De grote SUV van de Tsjechische autobouwer geniet standaard ledkoplampen en kan voor het eerst worden uitgerust met full-ledmatrixkoplampen. Nieuwe lichtmetalen velgen van tot 20 duim versterken de dynamische en opvallende look van het model nog meer.. De RS-versie krijgt voortaan een onderscheidende, dynamisch getekende en specifieke voorbumper.

De Virtual Cockpit met 10,25 inchscherm en vier verschillende lay-outs is als optie verkrijgbaar in de meeste versies maar is standaard in de Kodiaq RS. Het gamma aan rijhulpsystemen telt nu ook een verbeterde versie van Crew Protect Assist. Deze nieuwe versie heeft extra radarsensoren achteraan om te reageren op voertuigen die een gevaar vormen op een aanrijding langs achter.

De sportieve topversie RS kreeg niet alleen een visuele make-over maar ook een nieuwe motor. De 2.0 TSI-benzinemotor komt uit de EVO-generatie van de Volkswagen-groep en heeft een krachtig vermogen van 180 kW (245 pk), waarmee hij 4 kW (5 pk) sterker is dan de biturbodiesel uit zijn voorganger. Tegelijk is deze nieuwe motor meer dan 60 kilo lichter dan de TDI. Samen met de nieuwe 7-traps DSG, die 5,2 kilo minder weegt, zijn de prestaties van deze aandrijflijn nog beter. Ook de twee andere benzinemotoren, de 1.5 TSI van 110 kW (150 pk) en de 2.0 TSI van 140 kW (190 pk), samen met de 2.0 TDI’s van 110 kW (150 pk) en 147 kW (200 pk), komen eveneens uit de jongste EVO-generatie van de Volkswagen-groep.

De lancering van de Kodiaq betekende in 2016 het startschot voor Škoda’s SUV-campagne, waarmee hij onmiddellijk zowel klanten, autokenners als de vakpers overtuigde. De uitzonderlijke hoeveelheid binnenruimte die deze SUV biedt binnen een totale lengte van 4,70 meter is indrukwekkend. Met de optionele, opklappende derde stoelenrij verwelkomt de Kodiaq tot 7 inzittenden. Omgekeerd kan de koffer met de achterbank neergeklapt tot 2.065 liter aan bagage vervoeren.

LDR