ACROSS

Eerste plug-in hybride SUV van Suzuki

Uit de samenwerking met Toyota is de Across geboren, die voor het overgrote deel gebaseerd is op de RAV4 hybride, met een Suzuki-sausje…

De Across is uitgerust met de E-Four elektronische vierwielaandrijving die efficiënte en stevige offroad prestaties biedt, wat zorgt voor rijvertrouwen en een inspirerend weggedrag, zelfs bij gladde rijomstandigheden.

De inbreng van Suzuki op het design van de Across bleef beperkt tot de voorkant, met een totaal andere snuit dan die van de RAV4 PHEV.

Het plug-in hybride systeem van de ACROSS zorgt voor een laag brandstofverbruik, een soepel acceleratievermogen en een CO₂-emissie van nauwelijks 22g/km (WLTP-norm).

De kern van de plug-in hybride aandrijving is een krachtige elektromotor vooraan die heel veel koppel levert bij lage toerentallen, in combinatie met een krachtige 2,5 liter motor die vlotte acceleraties mogelijk maakt bij hogere snelheden.

De elektromotor met een maximumvermogen van 134 kW en 270 Nm koppel haalt zijn energie uit een lithium-ion batterij met een capaciteit van 18,1 kWh (50,9 Ah) die onder de vloer wordt gemonteerd.

Het plug-in hybride systeem beschikt over vier gebruiksmodi - de standaard EV-modus, Auto EV/HV-modus, HV-modus en laadmodus voor de batterij - die de bestuurder kan kiezen afhankelijk van de rijomstandigheden en de batterijstatus. In de EV-modus (electric vehicle) wordt de wagen volledig aangedreven door de elektromotor, zelfs bij volle acceleratie. In de Auto EV/HV-modus (electric vehicle / hybrid vehicle) en HV-modus (hybrid vehicle ) zal de verbrandingsmotor enkel vermogen leveren als dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer het gaspedaal diep wordt ingedrukt. Om elektriciteit op te wekken voor de EV-modus - wanneer de batterijlading laag is - zal in de ‘battery charge modus’ de verbrandingsmotor draaien.

Geavanceerde vierwielaandrijving

Het elektronische E-Four 4x4-systeem heeft een bijkomende 40 kW sterke elektromotor op de achteras die samenwerkt met de elektromotor vooraan zodat het aandrijfkoppel over de voor- en de achteras kan worden verdeeld met een verhouding die varieert van 100/00 tot 20/80. Het systeem zorgt niet alleen voor extra tractie bij het vertrekken op gladde wegen (sneeuw), het biedt eveneens bijkomende stabiliteit in de bochten op wegen met een wisselende ondergrond.

De kern van het E-Four-systeem is het AWD Integrated Management (AIM), dat niet alleen de verdeling van het aandrijfkoppel regelt, maar ook de gasklep stuurt en de automatische versnellingsbak bedient. Het systeem bepaalt tevens de ondersteuning van de elektrische stuurbekrachtiging (EPS) en het kan zelfs remmen in functie van de rijomstandigheden.

De Trail modus zorgt voor een automatische regeling van de sperdifferentieelwerking zodat de bestuurder over de best mogelijke grip en controle op een gladde ondergrond beschikt. Het systeem maakt gebruik van de remmen door de wielen die hun grip dreigen te verliezen af te remmen en het aandrijfkoppel door te sturen naar de wielen die nog voldoende tractie hebben. Deze functie past ook de stand van de gasklep aan en kiest voor de juiste versnelling om de ACROSS  in beweging te houden.

De marktintroductie in Europa is voorzien in de herfst 2020.

LDR