#H2record door Hyundai Nexo

Wereldrecord afstand in een waterstofauto

Avonturier, pionier in elektrische mobiliteit en voorzitter van de Solar Impulse Foundation Bertrand Piccard vestigde op 25-26 november een wereldrecord in afgelegde afstand op één tank met een waterstofauto. Hij gebruikte daarvoor een Hyundai Nexo.

De start van de recordpoging werd gegeven bij het waterstofstation FaHyence in Sarreguemines. Eén dag later kwam Bertrand Piccard aan in het Lucht- en Ruimtevaartmuseum van Le Bourget, na een afgelegd parcours van 778 km. Nooit eerder reed een in serie gebouwde waterstofauto met brandstofcel zo’n lange afstand op één enkele tankbeurt.

Bertrand Piccard is dit soort uitzonderlijke uitdagingen intussen wel gewend. Hij vloog als eerste rond de wereld in een luchtballon met de Breitling Orbiter, en hij deed dat later nog eens over in een vliegtuig op zonne-energie, de Solar Impulse. Maar deze keer kon de avonturier ook passagiers meenemen op zijn avontuurlijke tocht. De ideale gelegenheid voor zijn genodigden om de auto van de toekomst te ontdekken, en om van gedachten te wisselen over hun ervaringen met milieubescherming, duurzame ontwikkeling én mobiliteit.  

Achtereenvolgens namen plaats in de passagiersstoel van de Hyundai Nexo:

 • Jean Rottner, president van de Région Grand Est
 • Groothertog Henri van Luxemburg  
 • Michel Delpon, afgevaardigde van de Dordogne en voorzitter van de waterstof-studiegroep bij de Assemblée Nationale  
 • Benoît Potier, voorzitter van Air Liquide  
 • Bruno Lemaire, Frans Minister van Economie en Financiën
 • Elisabeth Borne, Frans Minister van Ecologische Transitie
 • ZKH Prins Albert II van Monaco 

De finish van de #H2record-rit werd, als knipoog naar de luchtvaart-exploten van Bertrand Piccard, ingericht in het Lucht- en Ruimtevaartmuseum van Le Bourget. Daar gaven kersvers wereldrecordhouder Bertrand Piccard en Lionel French-Keogh, Algemeen Directeur van Hyundai Motor Frankrijk, trots een woordje uitleg.  

 “Met deze reis hebben we aangetoond dat we dankzij de nieuwe technologieën al lang geen experimentele prototypes meer nodig hebben om records te breken. Iedereen kan dit soort trajecten afleggen met auto’s zonder enige schadelijke uitstoot. Vandaag ontstaat met dit soort uitdagingen een heel nieuwe vorm van auto-prestaties, waar het milieu alleen maar wel bij vaart.” Bertrand Piccard, Voorzitter van de Solar Impulse Foundation

Bertrand Piccard blijft zich inzetten voor de planeet via zijn Solar Impulse Foundation, met als doel 1.000 efficiënte en rendabele oplossingen voor te stellen om ons klimaat te beschermen. Hij is al sinds 2017 trouw ambassadeur van Hyundai Motor Frankrijk.

De belangrijkste cijfers van het wereldrecord:

 • Afgelegde afstand op één enkele tank: 778 km  
 • Resterende autonomie: 49 km  
 • Luchtzuivering: 404,6 kL, evenveel als de hoeveelheid lucht die 23 volwassenen dagelijks ademen
 • CO2-reductie: 111,2 kg, de uitstoot die een soortgelijke auto zou uitstoten op een afstand van 778 km
LDR