Jeep Avenger

eerste volledig elektrische Jeep
Jeep Avenger
Jeep Avenger
  • Jeep Avenger
  • Jeep Avenger
  • Jeep Avenger
  • Jeep Avenger
  • Jeep Avenger
  • Jeep Avenger
  • Jeep Avenger 4x4 Concept
  • Jeep Avenger 4x4 Concept
  • Jeep Avenger 4x4 Concept
  • Jeep Avenger 4x4 Concept

Vandaag is Jeep de eerste off-road constructeur die een volledig elektrisch voertuig voorstelt, dat begin volgend jaar al in de showrooms zal staan!

De compacte Jeep Avenger is het speerpunt van de introductie van een portfolio van volledig elektrische voertuigen voor Europa en is een belangrijk onderdeel van de wereldwijde elektrificatiestrategie van het merk op het gebied van zero-emissie SUV's.
De Avenger is vanaf de basis ontworpen en gebouwd als een echt Jeep-voertuig en verwerkt het DNA van Jeep in een compacte SUV met een unieke combinatie van capaciteiten, stijl, functionaliteit en technologie om te voldoen aan de behoeften van de steeds meer geconnecteerde klant. 

De nieuwe Avenger is met een lengte van slechts vier meter geplaatst in het groeiende B-SUV-segment, qua volume het op één na grootste van Europa. In 2023 zal het B-SUV-segment naar verwachting een jaarlijks totaal van 2,2 miljoen verkopen bereiken, wat neerkomt op één op de vijf in Europa verkochte voertuigen. De nieuwe Avenger wordt onder Renegade gepositioneerd om het aanbod van het merk Jeep in het B-SUV-segment aan te vullen. 

De tweede generatie 400-volt elektrische aandrijflijn is de eerste die wordt geïntroduceerd door Emotors, een joint venture tussen Stellantis en Nidec Leroy-Somer Holding. Hij levert 115 kW of 156 pk en een maximumkoppel van 260 Nm. 
Het nieuwe 54 kWh batterijpakket, eveneens geproduceerd door Stellantis, biedt een hoge energiedichtheid en een uitstekende verhouding tussen nominale en bruikbare energie. Het accupakket bestaat uit 17 modules en 102 cellen met lithium-ion NMC 811-chemie en biedt een actieradius van 400 km in de WLTP-cyclus, die 550 km wordt in de stadscyclus. 
De batterij, die meer dan 2 miljoen kilometer is getest, is uiterst compact, niet opdringerig en bevindt zich onder de voor- en achterbank en de middentunnel. Bovendien wordt ze beschermd door een grote bodemvrijheid en bodemplaten voor off-road rijden. 
Met een Mode 4 100-kW DC-kabel aangesloten op een openbare snellader is drie minuten opladen voldoende om een reisafstand van 30 kilometer af te leggen. Evenzo zijn 24 minuten voldoende om de batterijen van 20 tot 80 procent op te laden. 

De nieuwe Avenger is de eerste Jeep met voorwielaandrijving die standaard is uitgerust met Selec-Terrain® en Hill Descent Control, die samen met de indrukwekkende aan- en afloophoeken en bodemvrijheid van de auto een referentie in het segment vormen. 
Het Selec-Terrain®-systeem biedt zes standen: 'Normaal' voor dagelijks rijden, 'Eco' om de actieradius te verbeteren, 'Sport' voor meer rijplezier, 'Sneeuw' voor maximale tractie op ijzige wegen of paden, 'Modder' om de prestaties in modder te optimaliseren en de grip te verbeteren, en 'Zand' om het risico van vastlopen op zandgrond te beperken.

De nieuwe Avenger is slechts 4,08 meter lang, dat is 16 centimeter korter dan de Renegade. Zijn overhangen voor en achter zijn kort, wat zijn proporties versterkt. Bovendien wordt zijn aanwezigheid op de weg versterkt door grotere wielen dan men zou verwachten van een auto van dit formaat. 
Dankzij de combinatie van korte overhangen en grote wielen biedt de Avenger de beste bodemvrijheid in zijn klasse (200 mm), evenals uitzonderlijke aanrij- (20°), uitrij- (20°) en overrijhoeken (32°), die essentieel zijn voor terreinrijden.

De nieuwe Avenger is ontworpen om zoveel mogelijk opbergruimte te bieden in een compacte verpakking en biedt de meeste opbergruimte in zijn klasse: 34 liter voorin, een indrukwekkend cijfer gezien het segmentgemiddelde van 15 liter. 
De regels van Design to Function zijn ook toegepast op de koffer. Het volume behoort tot de beste in het segment (355 liter) en de functionaliteit blijkt uit de laadhoogte van de kofferbak, die is verlaagd tot 720 mm, de breedte van de achterklep, die is vergroot tot meer dan een meter, en de toevoeging van een handsfree elektrische achterklep, die niet gebruikelijk is in dit segment. 

De Jeep Avenger biedt een volledige reeks veiligheidsvoorzieningen. Hij beschikt over Level 2 autonoom rijden, dat automatisch snelheid en rijstrook aanpast en adaptieve cruise control en Lane Centering omvat. Dit zorgt ervoor dat het voertuig in het midden van de rijstrook en op veilige afstand van de voorligger blijft om een soepele rijervaring te bieden. Daarnaast omvat Level 2 autonoom rijden ook Traffic Jam Assist, voor een ontspannen en comfortabele rit, zelfs in druk verkeer.  
Het nieuwe model beschikt ook over Traffic Sign Recognition dat verkeersborden leest en interpreteert, Automatic Emergency Braking met voetgangers- en fietsersherkenning dat het voertuig tot stilstand brengt om mogelijke ongevallen te voorkomen (of te beperken), Drowsiness Alert, dat de bestuurder waarschuwt wanneer een moment van slaperigheid de aandacht beïnvloedt, Blind Spot Monitoring, dat de dode hoek van de bestuurder bewaakt, Lane Keeping Assist, dat de bestuurder waarschuwt wanneer de auto zijn rijstrook heeft verlaten, 360° parkeersensoren met Active Park Assist, en 180° achteruitrijcamera met dronezicht.

De nieuwe Avenger wordt geproduceerd in de Stellantis-fabriek in Tychy, Polen. Hijstaat begin volgend jaar in de showrooms, maar klanten kunnen tot 30 november de exclusieve 1st  Edition reserveren, een aantrekkelijke, volledig uitgeruste versie die op de Belgische markt verkrijgbaar is tegen een maandelijkse betaling van €249. Klanten hebben toegang tot de voorreservering op https://bethefirst-nl.jeep.be/
Dit is een niet te missen kans, want degenen die online belangstelling tonen zullen de eersten zijn die kunnen bestellen en dus rijden.  

De Jeep Avenger 1st Edition heeft een tweekleurige kleurstelling - Sun met Volcano-dak of Granite met Volcano-dak - of een volledige Volcano-kleurstelling en is uitgebreid met getint glas, 18" lichtmetalen velgen die zijn persoonlijkheid op de weg benadrukken en LED-lampen voor en achter. Het interieur omvat meerkleurige sfeerverlichting en een gele dashboardbanner, premium zwarte verwarmde stoelen met gele accenten, een verwarmde voorruit, een in hoogte verstelbare laadvloer en een handsfree elektrische achterklep.   
Daarnaast biedt de introductieversie een groot aantal ongeëvenaarde functies voor het segment, zoals blijkt uit het Uconnect-infotainment met 10,25’’ scherm, volledig digitale cluster, het draadloze Apple CarPlay/Android Auto-systeem en het draadloze oplaadstation voor smartphones. 
Met Level 2 autonoom rijden is het mogelijk om bijna autonoom in het verkeer te rijden met Traffic Jam Assist. Als klap op de vuurpijl is er automatische klimaatregeling, Blind Spot System, automatisch dimmende achteruitkijkspiegel, verwarmde en elektrisch inklapbare buitenspiegels, 360° parkeersensoren met achteruitrijcamera met drone view en Mode 3 kabel voor openbaar opladen. 
Als onderdeel van het Jeep merk "The Freedom to Choose" initiatief om de klant de meest geschikte oplaadoplossing te laten vinden, kunnen Jeep Avenger 1st Edition klanten kiezen voor een Wallbox voor thuis opladen of een RFID-kaart voor openbaar opladen.

 

En er is ook een Avenger4x4 Concept!
Aan de buitenkant heeft de 4x4 Concept stevige trekhaken, brede spatborden en dito spoor, en is hij uitgerust met opvallende, brede banden. Om de capaciteiten van de Jeep Avenger verder te verbeteren, is de oprijhoek verhoogd tot 21 graden, de afrijhoek tot 34 graden en de overrijhoek tot 20 graden, met een bodemvrijheid van meer dan 20 cm.
De Avenger 4x4 introduceert een nieuw lichtgewicht daklaadsysteem dat gebruik maakt van een speciaal gordelsysteem om bagage op het dak samen te drukken en is voorzien van krasbescherming over de hele lengte. Het pakket wordt aangevuld met een antiverblindingssticker op de motorkap en een antikras grillebehandeling voor extra gemoedsrust bij het rijden in het terrein.
Ter afsluiting van de onthulling zei Christian Meunier nog: "Hier in Parijs hebben we laten zien dat we een volledig portfolio van nieuwe volledig elektrische Jeep-modellen binnen handbereik hebben die in staat zijn om off-road te rijden, met een duidelijk doel voor ogen: 's werelds toonaangevende geëlektrificeerde SUV-merk worden, terwijl we doorgaan op onze weg naar het bereiken van onze missie van emissievrije vrijheid.

LDR