Kia Sorento Hybrid

productie in Korea opgestart

Kia is begonnen met de productie van zijn nieuwe Sorento Hybrid, de eerste toepassing van elektrisch vermogen in Kia’s top-SUV.

De nieuwe Sorento van de vierde generatie wordt gebouwd in de Kia-fabriek van Hwasung (Korea). De hybride-, benzine- en dieselversies van de SUV worden op dezelfde productielijn geassembleerd.

De eerste hybridemodellen die van de assemblagelijnen zullen rollen, zijn bestemd voor de Europese markt.

Na bijna twee decennia als kernmodel in het gamma van Kia, vond de Sorento al meer dan drie miljoen klanten sinds het oorspronkelijke model in 2002 werd gelanceerd. De Europese verkoop zal van start gaan in het derde kwartaal van 2020 en de Sorento van de vierde generatie zal tegen het einde van het jaar in nagenoeg alle markten van Kia te bestellen zijn.

Het nieuwe geëlektrificeerde ‘Smartstream’-systeem van de Sorento Hybrid koppelt een rechtstreeks ingespoten turbobenzinemotor (1.6 T-GDi) aan een lithium-ionbatterij van 1,49 kWh en een elektromotor van 44,2 kW. Dankzij de intelligente lay-out van het nieuwe platform kan het batterijpakket worden ingebouwd in de vloer, met een minimale impact op de interieur- of bagageruimte.

Het geëlektrificeerde aandrijfgeheel levert een vermogen van 230 pk en een koppel van 350 Nm en combineert een lage CO2-uitstoot met uitstekende prestaties. De zestrapsautomaat stuurt het vermogen via een elektrisch systeem dat op de transmissie is gemonteerd, zodat het maximumvermogen van de verbrandingsmotor en elektromotor parallel kan worden vrijgegeven met een minimaal energieverlies. Dat resulteert in een onmiddellijke acceleratierespons bij elke snelheid, met directe toegang tot het beschikbare batterijvermogen bij hogere snelheden.

Tegen eind 2020 zal de nieuwe Sorento voor het eerst ook op bepaalde markten verkrijgbaar zijn als oplaadbare hybrideversie.

LDR