MAZDA CX-5

Na negen jaar nog even actueel

De CX-5 groeide uit tot een kernmodel, goed voor ongeveer 35 procent van Mazda’s jaarlijkse verkoop. Tot vandaag vonden meer dan 3 miljoen exemplaren een koper in 130 landen over de hele wereld, waaronder ruim 490.000 exemplaren in Europa. De CX-5 blijft wereldwijd één van de meest verkochte Mazda-modellen.

Negen jaar na zijn introductie en vier jaar na een eerste facelift, is de CX-5 nogmaals onder handen genomen voor een amper zichtbare actualisering, die echter vooral de rijkwaliteiten ten goede komt.

Verschillende interieurelementen werden geperfectioneerd en opgewaardeerd om de kwaliteit van de interieuromgeving en de HMI-technologie te optimaliseren, terwijl de connectiviteit evolueerde met de ondersteuning van Apple CarPlay® en Android AutoTM.

Samen met het GVC Plus-systeem (G-Vectoring Control Plus) verbeterden aanpassingen aan de ophanging en de elektrische stuurbekrachtiging het weg- en terreingedrag van de CX-5, waardoor hij snediger en beter rijdt dan ooit tevoren.

De Homura-versies tillen het koetswerkdesign naar een hoger niveau met zwarte buitenspiegelkappen en specifieke 19” lichtmetalen velgen.

Het kleurschema van de beperkte reeks CX-5 ‘100th Anniversary’ put inspiratie uit Mazda’s eerste personenwagen – de R360 Coupé – door de koetswerkkleur White Pearlescent te laten contrasteren met interieurmatten en lederen zetels in de kleur Burgundy. De voorbumper, naafdoppen, vloermatten en sleutel met afstandsbediening zijn allemaal getooid met Mazda’s ‘100th Anniversary’-logo.

 

Het nieuwe 10,25”-breedbeeldscherm met een aspectverhouding van 8:3 vervangt het huidige scherm met 16:9- verhouding en biedt gebruikers tal van voordelen, waaronder een gevoelig snellere opstarttijd en een sterk verbeterde helderheid dankzij de digitale weergavetechnologie.

De CX-5 is leverbaar met diverse benzine- en dieselmotoren uit de Skyactiv-familie, de handgeschakelde zesversnellingsbak Skyactiv-MT of de zestrapsautomaat Skyactiv-Drive, en de jongste generatie van Mazda’s intelligente i-Activ-vierwielaandrijving.

Het volledige motorgamma voor de CX-5 MJ2021 telt twee benzinemotoren en twee diesels. De benzinemotoren 2.0 Skyactiv-G met 121 kW/165 pk en 2.5 Skyactiv-G 2.5 met 143 kW/194 pk worden naar keuze gekoppeld aan een voor- of vierwielaandrijving. De 2.0 Skyactiv-G is verkrijgbaar met een handgeschakelde en automatische versnellingsbak, de 2.5 Skyactiv-G enkel met de automaat.

De handgeschakelde versies van de 2.0 Skyactiv-G en alle versies van de 2.5 Skyactiv-G zijn uitgerust met cilinderuitschakeling.

Dieselrijders kunnen opteren voor de 2.2 Skyactiv-D met 110 kW/150 pk of 135 kW/184 pk, die allebei verkrijgbaar zijn met een handgeschakelde en automatische versnellingsbak alsook met voor- of vierwielaandrijving. Het is de eerste keer dat de 2.2 Skyactiv-D met 135 kW/184 pk wordt aangeboden met voorwielaandrijving.

LDR
Tags: