MERCEDES GLE

Uitstapje in de Orne
Domein de Villeray
Domein de Villeray
  • Domein de Villeray
  • Spa Pom
  • Paardenfokkerij van Mairins Berdrix
  • Basiliek van Chapelle-Montligeon
  • Hoeve van het Trekpaard
  • Bellême
  • Tuinen François

Of ik een testrit van de GLE zou willen combineren met een bezoek aan de Orne? Orne wie? Orne wat? Ach ja, die streek in Normandië die niet aan zee ligt. Onbekend terrein dus...? Ondanks het feit dat het maar vier uur rijden van Brussel is! Een ideale bestemming, dus, voor een kort verblijf.

De Mercedes GLE, de afstammeling van de eerste Mercedes SUV, is al aan zijn vierde generatie toe sinds de lancering van de ML bijna 24 jaar geleden. De naamswijziging vond plaats in 2015, halverwege de levensduur van de derde generatie, die in 2011 op de markt kwam, na de lancering van de eerste in 1997, en de tweede generatie met dezelfde naam in 2005.

Orne is een departement in het noordoosten van Frankrijk, dat het zuidelijke deel vormt van de regio Normandië en van de vroegere provincie Normandië. Het is het enige van de vijf departementen van Normandië dat geen toegang tot de zee heeft.
In het oosten en zuidoosten wordt het departement gevormd door de Perche, die historisch gezien niet tot Normandië behoort. Het landschap is vrij ruig, dankzij de heuvels van de Perche, die aan de oorsprong liggen van de historische onafhankelijkheid van het graafschap Perche.

De afstand tussen Brussel en de Perche wordt door onze GLE 450 in minder dan 5 uur overbrugd, waarbij de snelheidsbeperkingen +/- strikt werden gerespecteerd. Het comfort aan boord is van het hoogste niveau, en zelfs na 5 uur rijden voelen we niet de minste vermoeidheid.

Toch lasten we bij aankomst meteen een zen-moment in met een bezoek aan de Spa Pom, die deel uitmaakt van het hotel Domaine de Villeray in Sablons sur Huisne, met niet alleen een hydromassagezwembad van 14 meter, maar ook een sauna, een hammam en een grote ontspanningsruimte met een kruidentheezaal, die tot uw beschikking staat voor of na een massage met producten op basis van het "nationale product" van Normandië: de appel (www.spapom.comwww.domainedevilleray.com).
We overnachtten in de meest luxueuze bed&breakfast die we al bezocht hebben, het bijgebouw van een minutieus gerestaureerde en rijkelijk ingerichte hoeve Grand Bois du Perche in Saint Germain de la Coudre (www.legrandboisduperche, +33.233.839471).

De volgende dag hebben we tijd voor een rondleiding door en rond de stad Bellême, één van de oude hoofdsteden van het graafschap Perche (www.cdcpaysbellemois.fr/tourisme/maison-du-tourisme). De ommuurde stad, omringd door stadswallen en geflankeerd door twee torens, had twee poorten en hield zo volledige controle over het verkeer dat de stad moest passeren op de hoofdweg tussen Parijs en Bretagne. Het portaal van Saint Sauveur, dat tijdens de Honderdjarige Oorlog door de Engelsen werd verwoest, schijnt aan het eind van deze periode heropgebouwd te zijn. De stad Bellême werd tot de 16e eeuw beschouwd als de hoofdstad van de Perche vanwege haar machtige vesting, maar verloor geleidelijk haar belang toen het koninklijk bestuur zich verplaatste naar Mortagne-au-Perche.
Na de lunch rijden we een kleine 20 km in noordoostelijke richting, naar La Chapelle-Montligeon (met zijn indrukwekkende basiliek), om onze 367 paardekrachten (even) te ruilen voor 1 (uit de kluiten gewassen) paard, waarmee we met de koets door de natuur flaneren. (Centre Equestre des Mairins Berdrix, +33.682.260920).
En dan gaat het naar Comblot voor een bezoek aan ciderhuis La Maison Ferré waar we worden ontvangen door Grégoire Ferré zelf (gregferre@yahoo.fr), niet alleen om zijn cider te proeven maar ook zijn calvados (een assortiment van 3 verschillende soorten, artisanaal ter plaatse gemaakt).
Moe maar voldaan bereiken we veilig onze volgende haven: Hôtel du Tribunal in Mortagne-au-Perche (www.hotel-tribunal.fr) waar ons niet alleen een goed bed maar ook een uitstekend diner wacht met wijn uit een rijkeijk gestoffeerde kelder…

Tijd voor een uitgebreide wandeling door de stad (www.ot-mortagneauperche.fr),  die ondanks een mindere historische waarde dan Bellême toch een aantal pittoreske hoekjes verbergt, en dan kan de Mercedes opnieuw van stal gehaald worden voor een korte rit naar Saint-Langis-les-Mortagne, waar we voor de lunch verwacht worden in het restaurant Les Pieds dans l’Eau (www.restaurant-lespiedsdansleau.fr) dat door een heel jong maar buitengewoon getalenteerd team geleid wordt. Zeker doen!

Met de Mercedes GLE 450 4Matic (367 pk + 22 pk elektrische ondersteuning, 77.077 € incl BTW, WLTP normverbruik 9,2-11,0 l/100 km) noteerden we een effectief verbruik van 8,8 l/100 km dat op lange snelwegtrajecten opliep tot 10,9 l/100 km,

Met de GLE 300d 4Matic (272 pk + 20 pk elektrische ondersteuning, 71.632 € incl BTW, WLTP normverbruik 6,1-7,4 l/100 km) noteerden we een effectief gemiddeld verbruik van 8,6 l/100 km,
Met de hybride GLE 350de 4Matic (211 pk, 84.700 €, WLTP normverbruik 0,7-0,9 l/100 km) noteerden we een effectief gemiddeld verbruik van 6,7 liter + 5,1 kWh/100 km.

Praktische info: www.ornetourisme.fr

LDR