Nieuwe Jeep Compass MY2020

met nieuwe turbo-benzinemotor 1.3 GSE

Sedert het Amerikaanse Chrysler-Jeep is opgegaan in FCA (Fiat Chrysler Automobiles) is de productie van Jeep gemondialiseerd. Meer bepaald de Renegade was de eerste Jeep die in Europa geproduceerd werd, en in februari is daaraan de Compass toegevoegd, die in de fabriek van FCA in Melfi, in het zuiden van Italië, gebouwd wordt. Het model werd, ook voor de Europese markt, voordien in Mexico gebouwd.

De in Italië geproduceerde Compass-modellen ondergingen verschillende aanpassingen aan het stuursysteem, ontworpen om het lichter en progressiever te maken. Er zijn ook specifieke ingrepen gedaan in het ophangsysteem. Deze omvatten de toevoeging van FSD (Frequency Selective Damping) schokdempers, die de bewegingen of schokken van het voertuig op ruwe wegen beperken zonder daarbij aan comfort in te boeten, wat ook resulteert in minder rolbewegingen en een grotere remstabiliteit.

De Jeep Compass, die wordt geproduceerd in Mexico, Brazilië, China, India en nu Italië, is een wereldwijd model. Het succes van de Jeep Compass zal nog worden versterkt door de komst van de geëlektrificeerde 4xe versies.

Nieuwe 1.3 turbobenzinemotor 

De Jeep Compass die FCA voor de Europese markt bouwt kreeg een nieuwe 1.3 liter turbobenzine met vier cilinders. Hij heeft een modulaire structuur en zal op de Jeep Compass verkrijgbaar zijn in twee vermogensversies: 130 pk wanneer hij gekoppeld wordt aan een handgeschakelde zesversnellingsbak en 150 pk wanneer een Dual Dry Clutch Transmission (DDCT) wordt gekozen – in beide gevallen met voorwielaandrijving. De nieuwe 1.3 benzine voldoet aan alle Euro 6D Final-normen en is voorzien van een GPF-roetfilter (Gasoline Particulate Filter).

Om deze motoren licht te houden, worden ze volledig uit aluminium vervaardigd (de lichtste viercilinder met turbo weegt slechts 110 kilogram). 

Het motorenaanbod van de Compass wordt vervolledigd door een 1.6 MultiJet II-diesel met 120 pk, 320 Nm, een handgeschakelde versnellingsbak en SCR (Selective Catalytic Reduction), eveneens in combinatie met voorwielaandrijving. Van dezelfde Global Small Engine-familie van benzinemotoren zullen op de nieuwe Compass 4xe-modellen een versie met 190 pk en een met 240 pk beschikbaar zijn in combinatie met vierwielaandrijving.

In Europa vangt de verkoop van de nieuwe Jeep Compass op zowel benzine als diesel aan in september, simultaan met de lancering van de 4xe-versies.

De nieuwe Jeep Compass 1.3 liter GSE 130 pk zal verkrijgbaar zijn bij de dealers vanaf €25.900 incl. BTW voor de Sport uitvoering.

LDR
Tags: