NIEUWE NISSAN QASHQAI

De basis van de gloednieuwe Nissan Qashqai wordt gevormd door het nieuwe CMF-C-platform, een volledig nieuwe architectuur die erop is gericht om als basis te dienen voor modellen die de rijervaring bieden die klanten wensen in een tijd waarin auto-industrie een grote evolutie ondergaat.

Wat betreft rijdynamiek is één van de belangrijkste factoren op het vlak van dynamische prestaties de toename van de stijfheid van de carrosserie van de gloednieuwe Qashqai: er is dan ook een verbetering van 48% gerealiseerd ten opzichte van het vorige model.
Ondanks de grotere stijfheid is de carrosserie meer dan 60 kg lichter, terwijl ook de inertie tijdens het rijden wordt verminderd, zodat bestuurders de verbeterde wendbaarheid daadwerkelijk zullen voelen.
Er zijn twee configuraties voor de achterwielophanging, waarbij een torsieas als basis dient voor de Qashqai met tweewielaandrijving en wielen die maximaal 19 inch groot zijn. De torsieas is verbeterd ten opzichte van de vorige Qashqai, met een nieuwe koetswerk-isolator aan de bovenzijde die de overdracht van trillingen naar het passagierscompartiment vermindert.
Om de werkingsgraad van de dempers te maximaliseren, zijn ze nu wat verticaler geplaatst. Dat vermindert de wrijving en optimaliseert hun prestaties, wat op zijn beurt resulteert in een betere absorptie van oneffenheden, een soepeler rijgedrag en een betere onderdrukking van rolbewegingen.
Klanten die hun Qashqai met 20-inch wielen of vierwielaandrijving bestellen, kunnen genieten van de multilink achterwielophanging. De plaatsing van de wielen op de weg blijft optimaal bij richtingsveranderingen, maar ook bij camberveranderingen en op wegen met een slecht en hobbelig wegdek. Ook de isolatie tegen weggeluiden en trillingen blijft bij beide onderstelconfiguraties één van de beste eigenschappen van de Qashqai.
De overbrengingsverhouding van de stuurinrichting is gewijzigd van 19,1:1 naar 14,7:1, wat resulteert in een snellere respons bij het insturen van bochten. In combinatie met het stijvere onderstel zullen bestuurders de verbeterde wendbaarheid onmiddellijk opmerken, waardoor het rijplezier toeneemt. De draaicirkel blijft met 11,5 meter ongewijzigd ten opzichte van het vorige model.

De Qashqai zal in eerste instantie worden geleverd met twee verschillende aandrijflijnen met een 1,3-liter benzinemotor met Mild-Hybrid technologie, die wordt aangeboden met twee vermogens.
Het 12V ALiS (Advanced Lithium-ion battery System) Mild-Hybrid systeem dat beschikbaar is op de nieuwe Qashqai is een meer betaalbare hybridetechnologie die zorgt voor koppelassistentie, een langere uitschakeling van de motor en een snelle herstart, met verbeteringen van zowel het brandstofverbruik als de CO2-emissie (-4 g/km) tot gevolg. Het ALiS mild hybrid-systeem voegt slechts 22 kg toe aan het totale voertuiggewicht.
Een handgeschakelde zesversnellingsbak behoort tot de standaarduitrusting van de nieuwe Nissan Qashqai. Deze transmissie biedt overbrengingsverhoudingen die gericht zijn op een snelle acceleratie in de middelste versnellingen, terwijl de hogere versnellingen zijn afgestemd op rustig en efficiënt rijden.

Spijtig toch dat Nissan zo vasthoudt aan de Xtronic automatische transmissie, zeg maar de opvolger van de Continu Variabele Transmissie (CVT) die in de jaren vijftig van de vorige eeuw door het Nederlandse D.A.F. ontwikkeld werd, en waar op enkele constructeurs na iedereen terecht afstand van genomen heeft. En dat terwijl intussen andere automatische schakelsystemen hun deugdelijkheid bewezen hebben… 

Ook de vierwielaandrijving heeft een upgrade ondergaan, met een nieuwe directe koppeling die vijf keer sneller dan de vorige generatie vermogen naar de achterwielen stuurt wanneer het systeem slip van de voorwielen detecteert. En er is meer interactie met de bestuurder dankzij de toevoeging van een nieuwe keuzeschakelaar voor de rijmodus op de middenconsole. Hiermee kan de bestuurder de stand voor vierwielaandrijving kiezen op basis van de omstandigheden, met de standen Standard, Eco, Sport, Snow en Off-Road.

Na de eerste introductie zal de Qashqai worden aangeboden met de innovatieve e-POWER-aandrijflijn, die de bekende voordelen van een EV biedt, zoals een lineaire, moeiteloze acceleratie en verfijnde prestaties, zonder dat er moet worden opgeladen. De accu wordt opgeladen met behulp van een driecilinder 1,5-liter turbomotor met variabele compressie, die bijspringt wanneer dat nodig is.
Om plaats te bieden aan deze unieke installatie werd er bij de ontwikkeling van het CMF-C voor gezorgd dat het accupakket centraal op de bodemconstructie van de auto kan worden ondergebracht, zonder dat dit ten koste gaat van de ruimte in het interieur of de bagageruimte.

“Toen we begonnen met het definiëren van de behoeften en prioriteiten voor de volgende generatie kopers van de Qashqai, beseften we dat we voor enorme technische uitdagingen stonden. We wisten dat de Qashqai geëlektrificeerd moest worden, dus kozen we voor de ontwikkeling van twee innovatieve aandrijflijnopties die efficiëntie en responsieve prestaties combineren”, aldus David Moss van het Nissan Technical Centre Europe.
“We stelden onszelf ook voor een andere enorme uitdaging: hoe kunnen we het gewicht van de carrosserie verminderen om de efficiëntie van de nieuwe Qashqai te verbeteren, maar tegelijk de stijfheid verhogen om de dynamische respons te verbeteren en daarnaast het raffinement te verhogen? Dankzij het nieuwe CMF-C-platform van de Alliantie zijn we erin geslaagd om die uitdagende doelstellingen te bereiken.”

De nieuwe Nissan Qashqai is leverbaar vanaf 28.500 euro. Hij wordt aangeboden in vijf verschillende uitrustingsniveaus, van Visia tot Tekna+. Voor zakelijke kopers is er een Business Edition.

LDR