NIEUWE RANGE ROVER SPORT

WERELDPREMIÈRE MET WERELDPRIMEUR

De nieuwe Range Rover Sport heeft zijn wereldpremière beleefd met een dramatische beklimming van een stuwdam in IJsland. Tijdens de epische beklimming weerstond de nieuwe Range Rover Sport de vloedgolf van water die met een snelheid van 750 ton per minuut over de helling van de Karahnjukar-dam - de grootste in zijn soort ter wereld - naar beneden stroomde. Bij verlies van tractie was het risico reëel dat de wagen 90 m diep zou storten naar de valleibodem zou storten.

Jessica Hawkins, officieel James Bond stuntrijder, zat achter het stuur toen de nieuwe Range Rover Sport zijn grip, tractie, prestaties en kalmte demonstreerde en zo de laatste in een reeks uitdagingen voor Land Rover's luxueuze SUV voltooide. Eerdere prestaties waren onder meer een recordklim op Pikes Peak, de eerste doortocht door de 'Empty Quarter'-woestijn op het Arabisch schiereiland en de eerste beklimming van de 999 treden naar Heaven's Gate in China in 2018.

Nick Collins, Executive Director Vehicle Programmes bij Jaguar Land Rover, zei: "Land Rover's baanbrekende MLA-Flex architectuur en de nieuwste chassissystemen komen samen om het hoogste niveau van dynamiek te leveren dat we ooit op de Range Rover Sport hebben gezien. Integrated Chassis Control regelt de uitgebreide reeks innovaties en coördineert alles, van het nieuwste luchtveersysteem met instelbaar volume tot onze Dynamic Response Pro elektronische actieve rolcontrole. Het resultaat is de meest aantrekkelijke en opwindende Range Rover Sport ooit.”

De beklimming van de overlaat was het laatste obstakel tijdens een rit van de vallei naar de top van de dam, waarbij een overstroomde rivierbedding, lange steile tunnels en de rotswand van 40 graden zelf aan bod kwamen. Op het 294 m lange traject van de overlaat stroomde het water woest naar beneden over een hoogteverschil van 90 meter, wat een ultieme test was voor de tractie en het vertrouwen van de bestuurder. 

De nieuwe Range Rover Sport is gebaseerd op Land Rover's geavanceerde, flexibele Modular Longitudinal Architecture (MLA-Flex), die de basis vormt voor zijn superieure dynamiek en ongeëvenaarde raffinement. Het gamma krachtige en efficiënte aandrijflijnen omvat twee Electric Hybrid plug-ins met zes cilinders met uitgebreide actieradius, die een zuiver elektrisch rijbereik van 113 km (70 mijl) en een CO2-uitstoot van slechts 18 g/km bieden. 

De nieuwe 530 pk V8 Twin Turbo levert sportwagenprestaties, met een acceleratie van 0-100 km/u in slechts 4,5 seconden (0-60 mph in 4,3 seconden) met ingeschakelde Dynamic Launch. Klanten kunnen ook kiezen uit krachtige en efficiënte mild hybrid benzine- en diesel Ingenium-motoren, terwijl zuiver elektrische aandrijving beschikbaar zal zijn in 2024, als Land Rover zijn elektrificatie-reis voortzet.

De nieuwe Range Rover Sport zal exclusief worden geproduceerd in de Solihull Manufacturing Facility in het Verenigd Koninkrijk, de historische thuisbasis van de Range Rover productie, naast de New Range Rover.

Bekijk de video van deze beklimming via  https://www.youtube.com/watch?v=i0Z1VKWf3RM&ab_channel=LandRover 

LDR