Opel Mokka X

New Age

Opel heeft na drie jaar al enkele verbeteringen aangebracht aan zijn toch al zeer succesvolle Mokka. Sedert zijn lancering herfst 2012 werden van het oorspronkelijke model al 600.000 exemplaren geleverd, en in 2015 was 15% van alle verkochte Opels een Mokka. De nieuwkomer moet dat succes bestendigen.

 

In het land van de mythes (dat niet voor niets een eenhoorn als nationaal symbool heeft, toch wat anders dan een leeuw of een haan, nietwaar!) wordt net als in de rest van Engeland langs de linkerkant van de weg gereden. Naar verluidt is dat omdat een meerderheid van het mensdom rechtshandig is, en dan was het aangewezen om je met je rechterhand tegen kwaadwillige tegenliggers te kunnen verweren. Dat kan alleen maar als je langs de linkerkant van de weg rijdt, en langs de rechterkant op de bok van je wagen zit. Logisch toch dat, toen de auto zijn opwachting maakte, die gewoonte van links rijden behouden bleef. Paardenkarren langs de linkerkant van de weg, auto's rechts houden, daar zouden ongelukken van gekomen zijn.

Links rijden had ik nog in mijn vingers van de reportagereis die ik met de 208 GTI in deze regio had gemaakt. Gelukkig was ook de Mokka X linksgestuurd (heb ik al gezegd dat ik geen probleem heb met links rijden met een linksgestuurde auto, of rechts rijden met zowel links- als rechtsgestuurde?), waardoor ik me er onmiddellijk in thuisvoelde. Nagenoeg alle eerder in de Mokka gebruikte motorisaties worden ook nog in de Mokka X aangeboden, plus daarbij als nieuwigheid de direct ingespoten en turbogevoede benzinemotor van 1,4 liter, die gecombineerd wordt met een zestrapsautomaat èn automatische vierwielaandrijving. Een ideale combinatie op bochtige weggetjes onder typisch Schots regenweer.

De Mokka X is voorzien van alle hedendaagse snufjes: frontale camera voor verkeersbordherkenning, rijvakbewaking, afstandbewaring, aanrijdingswaarschuwing, ... , het intelligent 4x4-systeem dat vierwielaandrijving inschakelt bij vertrek en in functie van de behoefte tot een 50/50-verdeling van het koppel over voor- en achteras beslist, terwijl onder normale omstandigheden 100% op voorwielaandrijving gereden wordt. Of zoals Opel zelf het verwoordt: een harde bolster met een liefhebbend hart... - JH

 

Haggis

Het nationale Schotse gerecht is Haggis. De Haggis is een vierpotig dier, waarvan de poten langs één kant korter zijn dan die langs de andere kant. Daardoor kan het heel snel in cirkels rond de beroemde Schotse heuvels lopen. Er zijn Haggis met kortere linkerpoten, die tegen de richting van de wijzers van het uurwerk lopen, en Haggis met kortere rechterpoten, die in wijzerrichting lopen. Beide soorten komen mekaar dus regelmatig tegen, maar ze kunnen zich niet samen voortplanten omdat ze door hun lichaamsbouw geen correcte paarhouding kunnen aannemen. Een derde van de Amerikaanse toeristen waaraan de gidsen dit verhaal vertellen, geloven dat. In werkelijkheid is Haggis een bereiding van schapenmaag, gevuld met gehakte schapenlever, -hart en -long, bloem, ui, kruiden en bloed. Vergelijkbaar met de bij ons zo gegeerde "bloedpens", eigenlijk. - ldr

LDR
Tags: