Wereldrecord voor Hyundai Kona Electric

1.026 km zonder bijladen !

Drie exemplaren van de Kona Electric haalden een autonomie-record voor elektrische voertuigen. Het doel van de oefening was heel eenvoudig: met één laadbeurt meer dan 1.000 km ver komen. De elektrische compacte SUV slaagde in dat opzet van “hypermiling”, en de drie auto’s stopten pas na respectievelijk 1.018, 1.024 en – het absolute record – 1.026 gereden kilometers.  

In verhouding tot de batterijcapaciteit van 64 kWh komen die afstanden neer op verbruikcijfers van achtereenvolgens 6,28, 6,25 en 6,24 kWh/100 km, allemaal vér onder de WLTP-waarde van de Kona Electric, die op 14,7 kWh/100 km ligt. Alle drie de auto’s werden volledig standaard gelaten, met een WLTP-rijbereik van 484 km in de recentste versie van de Kona Electric. De totale test duurde drie dagen, met wisselende bestuurders, en met alle rijhulpsystemen van de auto gewoon ingeschakeld.  

De drie teams, één met testrijders van het Duitse magazine Auto Bild, één met technici van Hyundai Duitsland en één met leden van het pers- en marketingteam, namen het tegen elkaar op op de Lausitzring. Het gebruik van airconditioning of andere uitrusting was niet verboden, maar alle teams kozen er wel voor om ze toch uit te schakelen, net als het infotainmentsysteem. Dagrijlichten bleven wel branden, om te voldoen aan alle verkeersreglementen, en ook de banden bleven de standaard op de Kona Electric geleverde Nexen Nfera SU1. 

De teams haalden over de afgelegde 1.000 km een gemiddelde snelheid tussen 29 en 31 km/u. Dat lijkt op het eerste zicht niet veel, maar de hele test werd dan ook gereden in gesimuleerd typisch stadsverkeer, met daarbij ook een “spitsuur”, verkeerslichten, 30 km/u-zones en bebouwde kom.

Maar dus zonder verbindingstrajecten tussen nabije steden, bijvoorbeeld, die niet enkel de gemiddelde snelheid maar ook het gemiddeld verbruik omhooggestuwd zouden hebben.

In vervlogen tijden heb ik verschillende zuinigheidswedstrijden gewonnen aan het stuur van verschillende auto’s. Waaronder één keer een absoluut wereldrecord te hebben gevestigd, met een verbruik van 3,4 l/100 km aan het stuur van een vijfcilinder diesel die in het toenmalig dagelijks gebruik 8,5 l/100 km verbruikte. Weliswaar ook op een gesloten circuit, maar toch tegen een opgelegde gemiddelde snelheid van 90 km/u.
Kona Electric: hou je klaar voor het uur van de waarheid!

LDR