NIEUWE VOLKSWAGEN AMAROK

nog beter dan het origineel!

Nadat van de eerste en de tweede generatie Amarok meer dan 830.000 exemplaren verkocht zijn in Europa, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Oceanië, presenteert Volkswagen een volledig nieuwe generatie van zijn pick-up, die zowel op als naast de weg nog capabeler wordt. Ontworpen en geconcipieerd in Duitsland en Australië, gebouwd in Zuid-Afrika: de nieuwe Amarok neemt opnieuw zijn plaats in de top van het B-segment met uitstekende specificaties, een sterk uitgebreid aanbod van rijhulpsystemen en een beduidend groter aandrijvingsgamma dan zijn voorganger. De eerste gecamoufleerde modellen van de nieuwe Amarok rijden overigens al rond in Europa.

Ondanks de camouflage is al te zien hoe de afmetingen zijn veranderd: met een stevige 5,35 m is het nieuwe model minstens 10 cm langer dan zijn voorganger. De wielbasis van 3,27 m komt neer op een toename van 17,5 cm, wat meer ruimte oplevert in de dubbele cabine. Bovendien neemt het laadvermogen toe tot 1,2 ton en een maximaal sleepvermogen van 3,5 ton is nu mogelijk voor meer motor-/transmissievarianten. Omdat de wielbasis van de nieuwe Amarok sterker is toegenomen dan de totale lengte van het voertuig, zijn de overhangen van het koetswerk kleiner geworden. Dit heeft een positief effect op de terreinvaardigheden. De offroadcapaciteiten van de nieuwe Amarok worden bovendien geperfectioneerd door een waaddiepte die beduidend groter is die van zijn voorganger.

Afhankelijk van de motor-/transmissievariant en de markt zullen een benzinemotor en maximaal vier verschillende diesels met vier tot zes cilinders en een cilinderinhoud van 2,0 tot 3,0 liter beschikbaar zijn, naar keuze met achterwielaandrijving of een inschakelbare of permanente vierwielaandrijving. Een brede waaier aan vooraf geconfigureerde rijmodi in verschillende niveaus ondersteunt bestuurders zelfs in niet-alledaagse situaties. Dankzij deze uitrusting is de nieuwe Amarok opgewassen tegen praktisch elke uitdaging die hij kan tegenkomen tijdens kleine of grote avonturen en in het dagelijks gebruik. De meer dan dertig rijhulpsystemen, waarvan er meer dan twintig volledig nieuw zijn aan boord van de Amarok, zorgen voor extra veiligheid.

Het koetswerkdesign van de pick-up, dat nu nog verscholen zit onder de camouflage, zal zich binnenkort openbaren. "Met de nieuwe generatie hebben we het design van de Amarok ingrijpend gewijzigd. Het is nu beduidend expressiever en straalt duidelijk nog meer superioriteit uit", zegt Albert Kirzinger, designhoofd van Volkswagen Commercial Vehicles, over het resultaat.

In het silhouet zijn de wielkasten net als bij de voorganger weer halfrond. In tegenstelling tot bij veel andere pick-ups vormt de bovenste rand van de wielkasten een nagenoeg rechte in plaats van gebogen lijn: een typisch Amarok-kenmerk. De spatborden boven de tot 21 duim grote lichtmetalen velgen en all-terrainbanden, worden voor het eerst standaard aangeboden. 

De nieuwe pick-up van Volkswagen Commercial Vehicles oogt ook van achteren markant. De brede laadklep wordt geflankeerd door de standaard ledachterlichten en het opschrift ‘Amarok’ strekt zich in reliëf uit over bijna de hele breedte van de klep. Net als zijn voorganger biedt ook de nieuwe Amarok op het laadvlak tussen de wielkasten voldoende ruimte om een europallet dwars te laden, die daar met behulp van stevige ogen kan worden vastgemaakt.

Het Amarok-interieur oogt functioneel en hoogwaardig, met zijn intuïtieve bedieningselementen, digitale cockpit en infotainmentdisplay in tabletformaat, allemaal details die het premium karakter van de pick-up onderstrepen. Dit wordt optioneel nog versterkt door een exclusief audiosysteem en de bekleding met verfijnde lederlook van de bovenkant van het dashboard en de deurpanelen, met opvallende sierstiksels. De premium positionering gaat ook gepaard met nieuwe zetels.

Vijf uitrustingsvarianten van de nieuwe Amarok zullen worden aangeboden. De instapversie heet Amarok, gevolgd door de versies Life en Style. Als gelijkwaardige topversies zal Volkswagen Commercial Vehicles de PanAmericana (offroadkarakter) en de Aventura (onroadkarakter) aanbieden.

De nieuwe Amarok zal eind 2022 op de markt worden gebracht, in eerste instantie met een dubbele cabine en vier deuren (DoubleCab) en op bepaalde markten met een enkele cabine en twee deuren (SingleCab). Prijzen worden kort voor de marktlancering bekendgemaakt.

LDR